Om Australiens vine‎ > ‎Vinregioner‎ > ‎

Elegante, intense og aromatiske vine – “Méthode Tasmanoise”

Josef Chromy Wines, Tasmania
Tasmanien er med sine 68.000 km2 (svarende til 1,5 gange Danmarks størrelse) og ca. 0,5 million indbyggere Australiens sydligste og dermed køligste stat. Ø-staten har et moderat maritimt klima, der holdes køligt af vindene der blæser fra Sydhavet, og øen er generelt forskånet fra ekstreme vejr-udsving. Milde forårs- og sommer temperaturer og lune efterår med kølige nætter, giver ideelle vækst og modningsvilkår med maksimal smagsudvikling i druerne som resultat. Og dette opnås uden at miste den afgørende naturlige syre, der kendetegner friskheden og balancen i Tasmaniens vine.

Tasmanien har ca. 160 producerende vingårde, hvoraf de fleste er meget små og kun sælger fra “stald-døren”. De fremtrædende druesorter er Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling, og ø-staten betragtes som Australiens bedste producent af mousserende vine.

Mousserende vine: Disse er af stor og stadigt stigende betydning for Tasmanien. Vinene er oftest produceret efter den traditionelle metode med gæring i flasken. Den fine balance mellem frugt og syre opnås naturligt i druerne. Flere at Tasmaniens mousserende vine er internationalt anerkendte.

De fem mest udbredte druesorter i Tasmanien:
  • Pinot Noir - 44%
  • Chardonnay - 23%
  • Sauvignon Blanc - 12%
  • Pinot Gris - 11%
  • Riesling - 5% 
Pinot Noir: Pinot Noir er Tasmaniens mest udbredte røde druesort, og vinene er kendetegnet ved at være bløde, saftige og vinøse. Stilmæssigt varierer tasmansk Pinot Noir fra at være elegant og frugt-præget til kompleks og vildtagtig.

Chardonnay: Den forlængede modningsperiode i det kølige klima giver udtryksfulde vine med fokus på Chardonnay-druens finere træk. Vinene gennemgår ofte delvis malolaktisk gæring, der giver balance og struktur, og som bibringer en dejlig mund-fornemmelse. Tasmanske Chardonnay vine har typisk en unik citrus og frisk æble-agtig kant, og et godt potentiale til at udvikle sig i flasken.

Sauvignon Blanc: De forlængede modningsperioder i Tasmanien giver Sauvignon Blanc vine med frisk intensitet, og som kan udvise smagsnuancer fra grønne urter og asparges til passionsfrugt.

Riesling: En druesort der stortrives i det tasmanske klima. Det relativt høje indhold af naturlig syre understøtter vinenes gemmepotentiale. Tasmansk Riesling er kendetegnet ved intense lime, æble og citrus karakterer.

Andre vine: Tasmanien producerer også en række andre aromatisk vine som Pinot Gris og Gewürztraminer, med stor succes.

Josef Chromy Wines er en af Tasmaniens absolutte top-producenter, og vinene kan nu købes i Danmark hos importøren World of Wine.