Elegance er ikke er fy-ord


En voksende bevidsthed i Australien omkring samspillet mellem mad og vin har medvirket til en øget efterspørgsel på vine med friskhed og finesse. Alkoholrige frugtbomber er sværere at sætte mad til, mens de elegante vine lettere tilpasser sig gastronomien på tallerkenen. Australske forbrugere har slået tonen an, og førende australske sommeliers og restauratører følger trop.

Det bekræftes blandt andet af den australske top-sommelier Ben Edwards, som har ansvaret for vinkortene på en snes spisesteder fra topgastronomi til cafékøkken, og hans personale satser først og fremmest på mellemfyldige vine med en dæmpet struktur og nuancer, som matcher godt til maden. Derfor er det de friskere og mere elegante australske vine, som præger vinkortenes indhold. De kraftfulde frugtbomber bibeholdes dog i et passende udvalg, fordi der altid er et publikum, som efterspørger den slags vine, selv om de er i mindretal.

Kendte winemakers fra førende australske vinhuse melder sig ligeledes i front med de nye tendenser og bebuder et skift bort fra de bamsede bombastiske vine. Winemaker Clare Halloran fra TarraWarra Estate i Yarra Valley i Victoria er ikke i tvivl om den retning hun går, og siger: ”Elegance er lig med finesse”. Hos huset Vasse Felix i Margaret River i Western Australia arbejder winemaker David Dowden bevidst på at dæmpe alkoholprocenterne i sine vine. For ham handler det om at have ”kontrolleret styrke”.

Der er også opbakning fra Australiens førende forskningscenter, Adelaide's Australian Wine Research Institute, som har flere projekter i gang, der kan hjælpe med at fremme en mere elegant struktur i de australske vine. En førende forsker fra instituttet, Peter Godden, siger efter de seneste undersøgelser: ”Vi har dokumentation for, at i takt med en stigning i vinens alkoholkoncentration sker der tilsvarende en undertrykkelse af aromaer og smagsnuancer.” For at finde nye veje er forskningsinstituttet i øjeblikket ved at undersøge vingærens mulige indflydelse på at sænke alkoholprocenten i vinen.

Det egentlige gennembrud i stilændring i Australien skete da den berømte australske vinmand Brian Croser, formand for Sydney Wine Show, instruerede sine vindommere om i højere grad at gå efter vine med finesse og elegance og give et rødt kort til overmodne frugtbomber.

Han er imidlertid ikke alene om at skifte spor. Andre vinkonkurrencer rundt om i Australien er gået i samme retning. Vineksperten og forfatteren James Halliday har analyseret medalje- og hædersbevisninger i australske wineshows i den senere år. Resultatet viser, at de mest vindende vine kom fra vinregionerne Clare Valley og Coonawarra i South Australia, Hunter i New South Wales og Great Southern i Western Australia. Det er fire vinområder, som er karakteristiske ved at lave mere syrerige, lettere, elegantere vine. Modsætningerne er de opulente slagkraftige vine fra Barossa Valley, Langhorne Creek og McLaren Vale, (alle i South Australia) og som i samme periode åbenbart ikke har høstet så mange medaljer som tidligere.

Forandringerne har nemmere ved at slå igennem i visse australske vinområder end i andre, for det er først og fremmest i vinmarkerne, at ændringerne kommer til at foregå. Det er en udvikling, som i sagens natur tager en rum tid. Nytænkning i forhold til valg af kloner, beskæring, beplantningstæthed, høsttidspunkt og andre ting spiller ind. Jordbundsforhold og klima i Australien er meget varieret, og vinmarkernes beliggenhed over havet gør en stor forskel på temperaturforhold.

De enkelte australske vinregioners særpræg kommer i den sidste ende til udtryk i vinene. Der er store afstande imellem de enkelte vinområder og de markante forskelle fra Margaret River og Pemberton i Western Australia kontra Barossa eller McLaren Vale i South Australia eller Hunter Valley i New South Wales i den østlige del af Australien, vil naturligvis stadig eksistere om end i en fornyet form.