Vinturisme‎ > ‎

Australiens spiselige råvarer


Aboriginal bush food.
Australien er leverandør af topkvaliteter indenfor frisk frugt, grøntsager, salater samt en masse spændende krydderiblandinger, som præger den lokale gastronomi. Fisk og skaldyr er i særklasse og oftest serveres det tilberedt meget enkelt for at fremhæve den fine kvalitet. Ikke mindst australsk kød fra frigtående kødkvæg er verdensberømt og gør den nationale barbeque-kultur til en uforglemmelig oplevelse.

Herhjemme kan vi få fersk australsk højkvalitets oksekød både hos kædebutikker og restauranter. Det importeres i ufrossen tilstand for at skåne kødets struktur og kvalitet. Vildtspecialiteter, som f.eks. kængurukød og emu er andre sjove ting, der allerede nu udgør et interessant alternativ på det danske delikatessemarked.

Australske krydderiblandinger lavet på basis af vilde urter fra regnskoven i helt nye smagsblandinger er så småt ved at blive populære herhjemme.

Macadamia-nødden er ældre end vinstokken og måske en af hemmelighederne ved dyrs og menneskers overleven i den barske australske natur. Den blev opdaget i Queenslands subtropiske regnskove og opkaldt efter den videnskabsmand, som fandt den.

Den vilde nød har en fortid, der går helt tilbage til Australiens urtid. Nyere undersøgelser har vist, at macadamia-olien indeholder flere enkeltumættede fedtsyrer end nogen anden spiseolie. Blandt andet indeholder den mere Palmetoleinsyre end andre olier. Det findes også i fiskeolier og menes at forebygge forhøjet blodtryk.

Madacamia-nødden dyrkes i et forureningsfrit område. Herhjemme kan vi få koldpresset madacamia-olie hos specialhandlen, hvor eksperter i det asiatiske køkken forlængst har taget den til sig. Endvidere findes nødderne med salt eller specialkrydring til drys i salater, på kødretter eller som snack. Macadamia-olien er eminent til stegning, fordi rygepunktet er højere end i f.eks. olivenolie. Derfor er den genial til wokmad, dybde-, pandestegning og grillning. Madadamia-olien er drøj i brug, og dens fine smag gør den velegnet i salater. Desuden harsker den ikke så let og kræver derfor ikke mørke flasker.

Flere andre australske specialiteter er på vej til os, og som vi kommer til at høre mere om i fremtiden. Blandt andet kaffe fra Queensland, tørrede krydderurter, vilde tomater, olivenolie tilsmagt med f.eks. lemon myrtle og soltørrede tomater, havsaltblandinger røget over vinfade i egetræ, tasmansk leatherwood honning og meget mere.