Øko-bevægelsens Godfather er død

Post date: Jan 13, 2013 2:38:37 PM

Gil Wahlquist.

Gil Wahlquist (1927-2012) var højt respekteret for at igangsætte den økologiske vinproduktion i Australien. Da han flyttede til vinregionen Mudgee i 1971 for at plante vinstokke, vidste han intet om økologi, og det var absolut ikke hans hensigt at producere vin. Planen var at dyrke druer og leve et stille og tilbagetrukket liv, men en række hændelser sammenholdt med hans evige nysgerrige sind og sociale engagement førte ham i en anden retning. I 2009 blev Wahlquist hædret for hans uvurderlige bidrag til vinproduktionen i delstaten New South Wales, og han fik tilskrevet æren for næsten egenhændigt at etablere vindyrkning og produktion i vinregionen Mudgee. Han overtalte vin og fødevare producenterne i Mudgee til at stå sammen om at promovere deres produkter og var en drivende kraft der hjalp Australien med at løfte sin vin og fødevare profil internationalt.

I 1970 købte Wahlquist og hans kone Vincie land i Mudgee. De kaldte stedet for Botobolar Vineyard. Det var i begyndelsen af et drue-dyrknings boom og deres plan var at plante vinstokke, dyrke druer og begynde at forberede sig på en tilværelse som pensionister på landet. I 1974 var den første drue-høst klar, men Wahlquist fik tilbudt så lave priser for hans druer, at han besluttede sig for at lave sin egen vin.

Innovation i landbruget kommer ofte udefra, og Wahlquist var da også hurtig til at afvise gængs praksis i vindyrkning som feks. at rydde for ukrudt imellem rækkerne af vinstokke. Han mente, at hvis der ikke var ukrudt, så ville de skadelige insekter nødvendigvis angribe vinstokkene. Igennem årene indsamlede han en masse materiale der understøttede hans teori. Landbrugsministeriet var dog ikke imponeret. Da en ledende repræsentant besøgte Botobolar Vineyard og bemærkede alt ukrudtet, proklamerede han er stedet var “a bloody disaster''. På et tidspunkt anbefalede Landbrugsministeriet at Wahlquist skulle spraye med DDT - et råd som han dog ikke fulgte.

Da de økologiske producenter i Australien grundlagde et certificeringssystem, blev Botobolar Vineyard den første certificerede økologiske vinproducent i Australien. Det britiske firma Vintage Roots overtalte Wahlquist til at sende hans økologiske vin til England. Vinene blev en øjeblikkelig succes og på det tidspunkt begyndte vinene fra Botobolar at bære ordene “organic growing” på etiketterne. Sidenhen har mange vinproducenter fulgt Wahlquist’s råd om økologisk dyrkning, og det anslås at der idag er omkring 80 certificerede økologiske vinproducenter i Australien.

Livet på Botobolar var rigt og fyldt med mange belønninger, men det var langtfra den pensionist-tilværelse Wahlquist havde forestillet sig. I 1994 var han træt af de lange arbejdsdage og evige udfordringer, som landbruget bød på. Botobolar Vineyard blev solgt, og Wahlquist købte sig et hus i Hunters Hill.

Som pensionist slog Wahlquist sig ned som forfatter, og skrev bla. bøgerne “Some of My Best Friends Are Winemakers (2008)” og “The Flight of the Woodpecker (2009)”. Gennem hele sit liv udfordrede han det ortodokse og han agerede på sine egne konklusioner. Æret være hans minde...

En række australske økologiske vine forhandles i Danmark. Kontakt os for mere information.