Australiens vinmagere udfordres af høje temperaturer, flammer og røg

Post date: Jan 14, 2013 10:22:16 AM

Yaxley Estate Vineyard, Tasmania

Mandag den 7. januar oplevede Australien den varmeste dag nogensinde målt, med et landsgennemsnit på 40,3 grader! Landets vinproducenter står foran årets vinhøst og den ekstreme varme påvirker vinmarkerne på forskellig vis. Vingårdene i de varmere regioner længere inde i landet, og som er ved at forberede sig på at høste, oplever et reduceret udbyttet på mellem 10 - 20 procent. Vingårde og områder med vandmangel rammes naturligvis hårdere, men nogle druesorter modstår varmen bedre end andre. Producenter melder om, at nyere syd-italienske sorter som feks. Nero d’Avola klarer sig godt i det varme vejr. I de sydlige regioner tættere på kysterne hvor druerne er tidligere i modnings-stadiet, er producenterne knap så berørte af varmen. Her kan høj varme i kortere perioder være en fordel for modningsprocessen. Men i nogle af disse sydlige regioner, særligt Tasmanien, oplever man en anden trussel; skovbrande og risiko for røg-afsmag. Flere vinmarker er allerede ødelagt af brande og andre er truet. Økologiske Yaxley Estate Vineyard (billedet) er hårdt ramt. 75% af ejendommens vinmarker er blevet ruineret af flammerne. Også i Clare Valley regionen i delstaten South Australia har flere vingårde være tæt på at få ødelagt vinmarker af brande, men er indtil videre sluppet nådigt.

Australiens vinmagere er meget sårbare overfor røg-afsmag. I 2007 og 2009 mistede mange vingårde i delstaten Victoria en stor del af høsten - ikke til flammerne, men på grund af røg-afsmag i druerne. Det er endnu for tidligt at vurdere om dele af høsten i år vil gå tabt pga. røg-afsmag, da druerne i de truede områder endnu er for små og umodne til at optage afsmag.

I de vinregioner hvor det meget varme vejr fortsætter, sidder vinmagerne lige nu og studerer historiske temperatur-målinger. Man har oplevet meget høje temperaturer tidligt i høsten i tidligere årgange, hvor det ikke har haft en negativ påvirkning på høsten. Australiere er heldigvis gode til at bevare optimismen...