Kære Bag-in-Box, tillykke med de 50 år!

Post date: Aug 25, 2015 5:59:00 PM

Om man er tilhænger eller ej, så kan ingen være i tvivl om, at bag-in-boks vinene har indtaget en dominerende plads i supermarkedernes vin afdelinger. Men de færreste er klar over, at vinemballagen der består af en papæske med en indvendig plastblære, er en australsk opfindelse. I 1960erne udtænkte Thomas Angove “the cask”, som den kaldes i Australien. Den 20 april 1965 tog Angove patent på dette banebrydende design, og november samme år kom de første “casks” på markedet.

Med den originale emballage skulle man klippe hjørnet af posen inde i papæsken, og derefter lukke posen med en klemme. Det gav en masse udfordringer med lækage i starten, men gennem årene blev designet forbedret, og i dag bruges Angove’s design af vinproducenter i hele verden.

Det estimeres, at op mod halvdelen af vinen der i dag drikkes i Danmark købes i bag-in-box! Men betyder det også, at det er god vin? Og kan kvaliteten være lige så god som vin i glas flasker? De fleste seriøse vindrikkere og vinmagere anser bag-in-box vine som en helt separat produkt kategori, der henvender sig til en anden del af markedet. Så derfor må det nok i det hele taget være irrelevant at sammenligne de to kategorier, da det vil være som at sammenligne en Kia Picanto med en Audi A8. Sidstnævnte vil altid føles mere eksklusiv og komfortabel, mens man ind imellem bare har brug for at komme fra A til B…

Mange af fordelene ved vin i bag-in-box er de samme i dag, som i 1965 da Tom Angove udtænkte designet. Det er nemt at transportere, man får ofte mere for pengene, og det er bekvemt, hvis man kun ønsker at drikke et glas eller to.

Uanset hvad fremtiden bringer for denne australske opfindelse, så ønskes “the cask” tillykke med den store og runde fødselsdag!