Denmark er en landsby i Australiens største vinregion

Vinregionen Great Southern er berømt for sine naturskønne områder med nationalparker og skove med nogle af verdens højeste træer, blandt andet nogle meget sjældne eukalyptustræer, som kan blive flere hundrede år gamle og 10 meter i diameter. Der er fantastiske strande og et rigt dyreliv, som rummer alt fra kænguruer til søløver, delfiner og pingviner. Landskabet skifter mellem højland, bakker, bjergkæder og vulkanske klipper i dramatiske former. Her er verdens reneste luft, og en kølig brise fra Antarktis i syd giver nogle væsentlig lavere temperaturer end i den øvrige del af Australien.

For 100 år siden var skovbrug og fiskeri hovederhvervet i Great Southern. I dag fungerer det på vågeblus, mens der stadig er et blomstrende landbrug og frugtavl. Vindyrkningen, som er af nyere dato i området, begyndte med nogle vellykkede forsøg i midten af 1960erne, og i slutningen af 70’erne var fremstilling af de første vine en realitet.

Det er først og fremmest hvide druesorter samt den røde Pinot Noir, der er spiller hovedrollen i Great Southern. Cabernet Sauvignon og Shiraz vinene bliver meget slanke og ”europæiske” i stilen og har en helt anderledes karakter end i den øvrige del af Australien. Ligeledes trives Malbec og Merlot bedre her end i andre dele af Australien.

Great Southern’s vindistrikter inddeles i fem sub-regioner: Denmark, Frankland River, Mount Barker, Porongurup og Albany. Den store geografiske spredning giver individuelle klimaforskelle og vækstforhold. Generelt kan området beskrives som et mildt Middelhavsklima. Visse steder er der en køligere tendens med fugt fra havet og moderate temperaturer, mens andre egne har et fastlandsklima med risiko for frost i kortere perioder og større udsving mellem varme og kulde. Jordbundsforholdene er meget specielle med varierende forekomster af mineraler og kalk, grus, sten eller vulkanske aflejringer.

Denmark

Denmark ligger nogle få kilometer fra kysten, og kaldes populært for stedet, hvor havet og skoven mødes. Landskabet er grønt og kuperet med bløde bakker og skove. Det er et frodigt landbrugsområde med bølgende kornmarker, grønsager, blandt andet kartofler, dyrkning af stenfrugt, opdræt af malkekvæg, samt fiskeri som også er et vigtigt erhverv. Denmark er berømt for sine råvarer, og der findes nogle fine gourmetrestauranter i forbindelse med enkelte vinerier. Landsbyen Denmark er med sine 900 indbyggere en hyggelig lille oase.

Denmark har nogle fantastiske naturparker med orkideer og skove med regionens højeste træer foruden et spændende fugleliv, som trækker turister til. Ved kysten er der små hvide strande, som skærmes af klippesider, og lejlighedsvis ses legende hvaler i havet.

Denmark er det nyeste skud på lokale vinregioner i Great Southern. Det er først og fremmest hvide vine og rød Pinot Noir samt Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, som hitter her. Det milde Middelhavsklima er til den kølige side. Der falder rigeligt med vinter og forårsregn, og somrene er tørre med temperaturer på mellem 20 og 26 grader. Vejret er omskifteligt, og det kan blæse en del fra havet mod syd.

Frankland River

Regionen gennemstrømmes af fire floder, hvoraf Frankland River er den væsentligste. Det er en lille vinregion med karakteristiske vine. De røde vine har dybde i farven og eksempelvis får vine med Cabernet Sauvignon en fin frugtstruktur med en rund frugtsyre, mens stilen er mellemfyldig og elegant. Rieslingvinene er sprøde med en intens druekarakter og sommetider mineralske toner. Hoveddruerne er Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon og Shiraz.

Jordbunden består af granitholdig ler og mineralske aflejringer. Der er fastlandsklima med Middelhavstemperaturer til den lune side. Nætterne kan være temmelig kolde og kontrasten mellem varme og kulde giver morgendug på vinplanterne i sommerperioden i januar-februar.

Mount Barker

Her er mærkbart køligere på grund af en højere beliggenhed på gamle vulkanske bjergformationer. Området blev i sin tid anbefalet til dyrkning af spisedruer af en amerikansk ekspert, og det gav senere anledning til forsøgsmarker med druer beregnet til vinfremstilling. Efter lovende resultater startede vindyrkningen så småt.

De fleste vinproducenter og –marker ligger vest for Albany Highway i et blødt kuperet landskab. Den løse grusjord er forholdsvis mager, og det milde klima er mere tørt med mere sol end ved kysten. Mount Barker er kendt for sine Rieslingvine, Pinot Noir og Shiraz. Der dyrkes også Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Semillon, Malbec og Merlot.

Porongurup

Området ligger højt, op til 670 meter, og er berømt for granitklipper i spektakulære former, som er over en mio. år gamle. Porongurup har Australiens mindste naturpark med træer, som gror ind i klipperne og en rigdom af vilde blomster, som kun findes på denne egn. Blandt andet er der over 55 kendte, sjældne orkideer. Verdens største samling af bambusarter kan ses på et specialgartneri, som har 280 forskellige i alle størrelser fra de mest eksotiske til samler-arter.

Afstanden fra kysten giver et mere fastlandspræget klima med middelhavs-temperaturer og varme tørre somre og temmelig kølige vintre med nedbør. Der dyrkes Riesling, som får topkarakterer i konkurrencer, Chardonnay, Verdelho, Semillon, Pinot Noir. Cabernet Franc, Cabernet sauvignon, Merlot og Shiraz. Jorden er grusholdig blandet med forvitret granit. Druehøsten finder sted senere på grund af det køligere klima.

Albany

Det maritime Middelhavsklima har gjort Albany til et yndet udflugtsmål og feriested. Albany, som er en gammel nu nedlagt hvalfangerhavn, var den første bosættelse, hvor europæere slog sig ned i Western Australia i 1826. I dag er Albany en charmerende ferieby, som tiltrækker især australske turister. Der er masser af små spisesteder langs med havnen og et dejligt strandområde. En lokal lufthavn har en daglig forbindelse til Perth. Hvalfangsten ophørte i midten af 1970’erne og blev erstattet af vinproduktion. Baglandet til Albany er fremragende til dyrkning af hvide druesorter og Pinot Noir. Det er et lille vindistrikt under udvikling i et moderat tempo. Vinmarkerne ligger spredt i området på grund af de geografiske forhold. Det kan blæse temmelig kraftigt med en kold vind fra syd, og der falder rigeligt med vinterregn. Temperaturen ligger på mellem 18 og 22 grader om sommeren (i januar/februar), og vinhøsten finder, ligesom i Porongurup, sted lidt senere end i de øvrige regioner på grund af det kølige klima.