australsk Shiraz i fortsat vækst

Det er svært at komme uden om Shiraz, når man taler australsk vin. Shiraz er Australiens mest plantede vinsort og dyrkes i de fleste australske vinregioner. Da de seneste nationale beplantnings statistikker blev indsamlet i 2015, var der omkring 40.000 hektar (ha) af Shiraz, hvilket rangordner Australien som nummer to efter Frankrig (60.000 ha) og langt foran Spanien (20.000 ha) på 3. pladsen.

Australien er hjemsted for verdens ældste kontinuerligt produktive Shiraz vinstokke, med nogle af de ældste beplantninger fra 1843 (Langmeil, Barossa, South Australia), 1847 (Tyrkiet Flat, Barossa) og 1860 (Tahbilk, Nagambie Lakes, Victoria). Disse ikke-podede, pre-phylloxera vinstokke producerer små mængder af druer med stærkt koncentrerede smag.


Stigende salg i Australien

På det australske hjemmemarked er Shiraz-salget stigende. Ifølge IRI Worldwide steg Shiraz-salget i de 12 måneder op til oktober 2018, med 8% i værdi og 5% i volumen. Til sammenligning steg det samlede vinforbrug på hjemmemarkedet med 5 pct. i værdi og med 0,1 pct. i volumen.

Shiraz er den næststørste sælgende kategori på det australske marked efter Sauvignon Blanc, men salget af Shiraz vokser hurtigere. Desuden opnår Shiraz en højere gennemsnitspris end Sauvignon Blanc.


Stærk vækst i eksporten

Eksporten af vine på ren Shiraz er også i vækst. I løbet af de seneste 5 år er Shiraz-eksporten vokset fra A$ 389 millioner til A$ 635 millioner. Dette svarer til en årlig vækstrate på 10 procent. Til sammenligning steg den samlede australske vineksport med 8 pct. om året i samme periode.

Packaged exports of single variety Shiraz (A$ million FOB):