Adelaide: vinturisme, gastronomi og livsglæde

National Wine Centre i Adelaide understreger byens ubestridte plads på landkortet som vinby og regnes for at høre til et af verdens førende undervisnings- og forskningscentre. Byen huser også Australian Wine Research Institute, som tidligere blev ledet af den danske professor Peter Høj. Efter over 20 år i Australien taler han stadig flydende dansk og regnes for en af verdens førende forskere i vinens verden.National Wine Centre er et besøg værd for alle vininteresserede, og bygningens arkitektur er spektakulær. Centrets udstillinger har appel til både begyndere i vin og professionelle. Rummene er inddelt i temaer på en enkel og pædagogisk måde og favner bredt fra geologiske forhold til kemiske analyser af vin. Man kan lære at identificere proplugt eller andre fejl eller sætte ord på druesorters individuelle karakter, farve, duft og smag samt utallige andre vinøse emner. De engelske beskrivelser er ikke svære at overføre til vores eget sprog. Centrets vinbar byder på smagsprøver fra de australske vinregioner. I møde- og undervisningslokalerne er der en masse aktiviteter året rundt med forelæsninger for australske og udenlandske studerende samt professionelle fra branchen.Adelaide summer af liv og sydlandsk stemning, og året rundt holdes der festivaler inden for gastronomi, vin, kultur, kunst og musik. Vejret er altid godt, og byen byder på en masse valgmuligheder for at spise både ude og inden døre. Omkring Rundle Mall er der om aftenen liv og glade dage på de små fortovscafeer, hvor der både drikkes vin og australsk øl.

Adelaides utallige spisesteder præges af det asiatiske køkken, men også den italienske gastronomi har sat sine spor. Der er masser af gode, billige spisesteder overalt, og hele kloden og alle stilarter er repræsenteret. I den lidt dyrere ende er der fine steder med raffineret gastronomi og et godt vinkort.

Flere vinproducenter i Adelaides omegn har nogle spændende spisesteder, naturligvis med et spændende vinkort af egen avl. I særklasse er d'Arenberg med et fantastisk restaurant, som står mål med producentens kultvine. Coriole byder på italiensk-australsk livsstil og lækker week-end lunch med egnens bedste oliven på terrassen og interessante sangiovese-vine. Star of Greece i Port Willunga er først og fremmest et trækplaster på grund af en fri udsigt over hav og sandstrand til denne ene side og vinmarker til den anden.

Er en pause fra vinkulturen tiltrængt, kan tiden tilbringes på South Australian Museum som har en af de mest omfattende samlinger om Australiens historie og fortid. På en varm dag er det et dejligt sted med et behageligt aircondition anlæg.

Det asiatiske marked er en anden seværdighed i Adelaide. Det gemmer sig bag en beskeden indgang på Victoria Square. Markedet er en åbenbaring af et orientalsk-asiatisk tusind og en nats basar, hvor der er åbent til sent om aftenen. Det er et fascinerende og farvestrålende sted med lækre krydderier, tekstiler, madvarer, frugt, porcelæn og interessante kunstgenstande.

En veteransporvogn fører fra Victoria Square ud til kysten ved Glenelg med bademulighed fra en flot sandstrand og masser af små ydmyge frokoststeder med kig over vandet. Turen tager ca. 25 minutter.

Der er mange andre udflugtsmuligheder til naturparker med et rigt dyreliv som Cleland Wildlife Park tæt på Adelaide eller Flinders Chase National Park.